Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει το μόνο που θέλεις είναι να περνάς τις ημέρες σου δίπλα στη θάλασσα απολαμβάνοντας δροσερές βουτιές.

Δυστυχώς όμως δεν είναι όλες οι ώρες ιδανικές ώρες για παραλία και εξωτερικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού που ο καυτός ήλιος μπορεί να προκαλέσει ηλιακά εγκαύματα στο δέρμα σου.

Το ηλιακό έγκαυμα είναι εξαιρετικά ενοχλητικό, πολλές φορές ακόμα και επώδυνο, γι’ αυτό χρειάζεται να ξέρεις πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις άμεσα ώστε να περιορίσεις τον πόνο και την ενόχληση.

Ενυδάτωση μέσα κι έξω

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος είναι η καλή και συστηματική ενυδάτωση του οργανισμού και της επιδερμίδας σου. Φρόντισε λοιπόν να καταναλώσεις πολύ νερό μέσα στην ημέρα, ενώ παράλληλα εφάρμοσε στο δέρμα σου ενυδατικές κρέμες με καταπραϋντικά και ανακουφιστικά συστατικά, όπως η αλόη βέρα που προσφέρει άμεση δροσιά στην επιδερμίδα και φημίζεται για τις αναπλαστικές της ιδιότητες. Υπάρχουν επίσης ειδικές κρέμες για εγκαύματα που προσφέρουν άμεση ανακούφιση σε περίπτωση που τα συμπτώματα σε ταλαιπωρούν. Καλό θα είναι να εφαρμόζεις κρέμα στα σημεία του εγκαύματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Χλιαρά & δροσερά ντουζ

Μετά από μια μέρα στο ύπαιθρο που κατέληξε σε ηλιακό έγκαυμα εξίσου βοηθητικά είναι και τα χλιαρά και δροσερά ντουζ που προσφέρουν χαλάρωση, ενώ παράλληλα χαμηλώνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Γενικές οδηγίες

Σε περίπτωση που εμφανίσεις πόνο ή πρήξιμο μπορείς να πάρεις μια ασπιρίνη ή ιβουπροφένη. Απόφυγε να ξύσεις το σημείο ακόμα κι αν υπάρχει έντονος κνησμός και σε καμία περίπτωση μην σπάσεις τις φουσκάλες που ενδέχεται να εμφανιστούν. Αν τα συμπτώματα συνεχίσουν να σε ταλαιπωρούν επικοινώνησε άμεσα με τον γιατρό σου προκειμένου να σε καθοδηγήσει στην αντιμετώπιση του εγκαύματος.

Η Μαρία Τσικελούδη είναι έμπειρη δερματολόγος και γνωρίζει πώς να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά ανάλογα περιστατικά. Επικοινώνησε άμεσα με τη γιατρό και μάθε πώς μπορείς να προστατευτείς αλλά και να διαχειριστείς με σωστό τρόπο ένα ηλιακό έγκαυμα.